Lumineuze nachtwolken: een opvallend fenomeen

Het klimaat veranderd in een rap tempo! Daar hoeft niemand zich over te verbazen. We zien het aan de vulkaanuitbarstingen, maar ook aan het wisselend aantal uren zonlicht. Echter we mogen de invloed van El Nino op het klimaat ook zeker niet verwaarlozen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het broeikaseffect, waar wij als mensen een groot aandeel in hebben.

nachtwolken

 Nieuwe verschijning?

En dan heb je daar ineens nachtwolken die lichtgeven. Waar komen die nou vandaan? Deze op zo’n 80 km hoogte gelegen wolken in onze atmosfeer zijn er eigenlijk altijd al geweest, alleen door velen van ons nooit waargenomen. In 1885 werden de lichtende nachtwolken voor het eerst gezien, dat was 2 jaar na de vulkaanuitbarsting Krakatau in Indonesië. Dat zegt niet dat ze er daarvoor niet waren. Waarschijnlijk zijn ze gewoon nooit eerder opgevallen.

Wetenschappers speculeren

Hoe komt het dat we deze lumineuze nachtwolken nu veel vaker zien? Heeft dat te maken met de het broeikaseffect en de klimaatveranderingen? Volgens enkele wetenschappers uit Amerika wel. Het is een waarschuwingssignaal dat de aarde snel opwarmt. Maar kan het ook niet zo zijn dat we er meer attent op worden gemaakt door internet? Social media is een hele belangrijke spil in ons leven geworden. Op facebook, twitter en andere social media delen we heel wat foto’s en filmpjes met elkaar. Maar ook YouTube staat er vol mee.

De schoonheid  van dit fenomeen

Ik laat het waarom in het midden en geniet van de schoonheid van dit fenomeen en vraag mij af hoe zo iets moois eigenlijk tot stand komt. Het is een combinatie van elementen die precies aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om tot stand te komen. In ieder geval kunnen wij in Nederland ook van dit fenomeen genieten en wel in de maanden mei, juni en juli na zonsondergang en voor zonsopgang.

Reviews are closed.