Beperkte gaswinning in Groningen voor alsnog niet succesvol

AardbevingAl tientallen jaren achtereen wordt Groningen geteisterd door aardbevingen. Dat de aardbevingen zich in een rap tempo achter elkaar opvolgen, blijkt wel uit een overzicht van het KNMI, waar alle aardbevingen sinds januari 2014 in kaart zijn gebracht. Ook al is de schaal van richter in ons land niet zo hoog als in de vele andere landen waar aardbevingen plaatsvinden, toch heeft dit een behoorlijke impact op het leven van de inwoners van de provincie. Huizen zitten vol scheuren, bedrijfspanden zijn vernield en kerken staan nog steeds op hun grondvesten te trillen. Maar er is niet alleen materiele schade, ook gezondheidsklachten nemen toe, zoals nekklachten door de enorme stressfactor die bij de inwoners aanwezig is.

Ingrijpen van overheid werkt niet

Op 23 juni 2015 is door het kabinet besloten dat de gaswinning in de provincie Groningen nog verder teruggebracht moet worden. Dit jaar mag er niet meer dan 30 miljard mᵌ gas gewonnen worden. Daar al een groot deel hiervan gewonnen is, blijft in de tweede helft van 2015 nog maar 13,5 miljard over om te winnen. Je zou dan toch zeggen dat de kans op een nieuwe aardbeving nu wel uit zal blijven.

Nieuwe aardbevingen

Helaas is dit niet het geval. Op dinsdag 18 august 2015 om een paar minuten over negen is er opnieuw een aardbeving geconstateerd met een kracht van 2.0 op de schaal van richter. De aardbeving bij Koham was zelfs voelbaar in de omliggende plaatsen Hoogezand, Foxhol en Slochteren. Relatief rustig is het dan ook niet. In de maand augustus alleen al waren er 18 aardschokken waarneembaar. Dat is behoorlijk veel als je kijkt naar de maanden juni, juli en augustus van 2014. Toen waren het er in totaal 17 verdeeld over die 3 maanden.

Hoe nu verder?

De Overheid heeft maatregelen getroffen, maar of die ook daadwerkelijk gaan werken is nog maar de grote vraag. En hoe ver is de Overheid bereid te gaan als deze genomen maatregel niet werkt? Gaan ze zover dat de totale aardgaswinning in Groningen volledig stopgezet wordt? En gaan de aardbevingen dan überhaupt stoppen? Dat is iets waar denk ik niemand een pasklaar antwoord op heeft.

Reviews are closed.