Academische mogelijkheden

Al vrij vroeg in ons leven worden we in academische hokjes gestopt. Nadat je de basisschool hebt afgerond, wordt je naar niveau ingedeeld op de middelbare school. Het hoogste niveau is gymnasium waarbij je de vakken grieks en latijns volgt. Daarna komt het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, ook wel vwo genoemd. Met deze twee niveaus krijg je direct toegang tot de universiteit na het afronden van de middelbare school. Als je havo niveau doet op de middelbare school, kun je doorstromen naar een hbo opleiding. Dit is een stapje lager dan het universitaire opleidingsniveau. Tot slot kun je met kader of vmbo niveau, doorstromen naar een mbo opleiding. Dit zijn praktijkopleidingen die minder theoretisch zijn en gericht zijn op het voorbereiden op de maatschappij. Je kunt ook een carrière nastreven in de marketing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SEO specialist.

Carrièremogelijkheden vwo

Indien je een vwo of gymnasium diploma hebt, kun je alle kanten op met betrekking tot vervolgstudies. Je kunt kiezen voor een hogeschool, een universiteit of het praktijkonderwijs. Met een universitaire opleiding kun je arts, advocaat, piloot en nog veel meer worden. De opties zijn eindeloos. Je volgt eerst een bachelor opleiding van meestal 3 jaar. Hierna kun je je nog specialiseren door een master te volgen. Je hoeft echter niet een vwo diploma te hebben om te kunnen instromen op universitair niveau. Als je op hbo niveau je propedeuse haalt van 60 studiepunten, kun je instromen in een universitaire opleiding.

Carrièremogelijkheden havo

Met een havo diploma stroom je in op een hbo opleiding. Met een hbo diploma kun je in het ziekenhuis gaan werken, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening een huisartsenpraktijk of bijvoorbeeld de marketing in. Je kunt verpleger worden, goede SEO specialist of pedagoge. Er zijn verschillende markten waar je je in kan oriënteren. Denk hierbij aan een economie of management richting zoals commercieel, financiën, horeca of gezondheidszorg. Of juist een bestuurlijke richting zoals bestuurskunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *