Gebruik deze onderhoudstips om de schoorsteen in topconditie te houden!

Er is vrijwel niets gezelliger dan te genieten van jouw open haard tijdens een koude winteravond. Het houdt je niet alleen warm, maar het brandende hout is ook erg kalmerend om naar te kijken. Om hiervan te kunnen genieten wanneer je maar wilt, is het belangrijk om jouw schoorsteen te onderhouden. Hier volgen een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw open haard op een efficiënte en veilige manier warmte uitstraalt.

Wees verzekerd van een goed werkende haardklep

De klep van de open hard speelt een centrale rol in de energie-efficiëntie van jouw woning. Wanneer de klep goed afgesloten kan worden, dan levert dit energievoordeel op doordat er geen tocht van buitenaf het huis kan binnendringen via de schoorsteen. Bovendien kan de open hard veel gemakkelijker de gewenste temperatuur bereiken.

Zorg voor een waterdichte schoorsteen

Water kan de structurele integriteit van de schoorsteen verzwakken, schimmel veroorzaken en zelfs de muren en de vloer rond de open haard beschadigen. Het is daarom van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de schoorsteen waterdicht is en volledig is afgedekt. Let hierbij op waterdichtheid van de afdekking van de schoorsteen, de kroon en het gootstuk. Om er zeker van te zijn dat er geen water in de schoorsteen binnenkomt, begin de buitenkant te kitten met een waterafdichtend middel, zodat er wordt voorkomen dat vocht de bakstenen en mortel afbreekt.

Mocht je last hebben van water in de schoorsteen, zorg er dan voor om dit zo snel mogelijk op te lossen. Kijk op schoorsteen lekkage voor meer informatie over een snelle reparatie.

Laat de schoorsteen regelmatig schoonvegen

Welke type open haard je dan ook over beschikt, elk schoorsteen moet met enige regelmaat worden geveegd om er op een veilige manier gebruik van te maken. Om te bepalen of de schoorsteen van een schoonmaakbeurt moet worden voorzien, kijk naar de voering en bepaal of er een dikke laag roet op zit. Is dit het geval, dan moet de schoorsteen worden gereinigd. Over het algemeen moet een schoorsteen na elke 50 branduren worden schoongemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *