Heerlijke kiwi planten

Kiwi planten ( Actinidia deliciosa )zijn aantrekkelijke, zoete vruchten die vooral in Californië en Nieuw-Zeeland worden geproduceerd. Hoewel het kweken ervan milde winters en een lang vorstvrij groeiseizoen vereist, kun je winterharde planten ook in ons klimaat kweken!

Enkele kweek-weetjes

kiwi planten

Het is niet de vrucht die je in de winkel koopt, maar wel een neefje dat kleiner is, zoeter smaakt en afkomstig van een winterharde plant. Hun huid is mooi en niet behaard. Om kiwi’s te telen, moet de vrouwelijke plant worden bestoven door de mannelijke plant. De natuur zal dit regelen, maar je moet ervoor zorgen dat je voor elke 5-8 vrouwelijke planten minstens 1 mannelijke plant hebt voor een succesvolle bestuiving. Winterharde kiwi’s produceren kleinere vruchten, maar zijn meestal zelf vruchtbaar. Gezonde kiwi wijnstokken bomen zullen tien jaar of langer dragen.

Een nieuwe hype

Kiwibessen worden omschreven als superfood. Dus als jij een liefhebber bent van vers fruit uit je tuin , kan je deze soort zeker overwegen. Het kweken van kiwi’s lijkt in veel opzichten op het telen van druiven. De plant groeit snel en heeft een sterke ondersteuning nodig. Ook snoeien is belangrijk voor wie een grote oogst wilt.