Het verschil tussen ADHD en ADD

ADHD en ADD komen vaak op jonge leeftijd voor. Na mate men ouder wordt kan ADHD of ADD verminderen. Ondanks dat het bijna hetzelfde wordt geschreven zit er wel degelijk een verschil tussen ADHD en ADD. Het verschil tussen ADHD en ADD gaan we je uitleggen in deze blog.

Wat is ADHD?


ADHD is meestal een aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Het komt voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dat aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Wanneer iemand ADHD heeft reageren de hersenen sneller op prikkels. Onder prikkels verstaan we impulsen, stemmingen en gebeurtenissen. Die prikkels zorgen ervoor dat iemand met ADHD zich moeilijk kan concentreren en snel afgeleid is. Naast dat kan iemand met ADHD ook heel impulsief gedrag gaan vertonen. Bijvoorbeeld dingen doen zonder er eerst over na te denken. 

Wat is ADD?


De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een genetisch bepaalde concentratiestoornis, ook wel aandachtstekortstoornis of overwegend onoplettend type genoemd. De symptomen die bij ADD horen zijn vaak snel afgeleid zijn en rusteloosheid. Naast dat kunnen er ook meerdere intense stemmingswisselingen op een dag zijn. Ook vergeetachtigheid, slaapproblemen, een ander tijdsbesef en ongeorganiseerde, maar ook moeite hebben met het onderhouden van sociale contacten hoort bij ADD. Zowel bij volwassenen als kinderen kan ADD voorkomen. 

staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een genetisch bepaalde concentratiestoornis, ook wel aandachtstekortstoornis of overwegend onoplettend type genoemd. De symptomen die bij ADD horen zijn vaak snel afgeleid zijn en rusteloosheid. Naast dat kunnen er ook meerdere intense stemmingswisselingen op een dag zijn. Ook vergeetachtigheid, slaapproblemen, een ander tijdsbesef en ongeorganiseerde, maar ook moeite hebben met het onderhouden van sociale contacten hoort bij ADD. Zowel bij volwassenen als kinderen kan ADD voorkomen. 

Het verschil tussen ADHD en ADD


Nu je in grote lijnen weet wat ADHD en ADD  is kunnen we het nu gaan hebben over het  verschil tussen ADHD en ADD. Mensen met AHDH zijn over het algemeen druk en onrustig van binnen en van buiten. Wanneer iemand ADD heeft is diegene vaak alleen van binnen druk en onrustig. Er zijn nog meer punten waarop ADHD en ADD van elkaar verschillen. Hieronder vind je een overzicht met de symptomen die horen bij ADD en symptomen die horen bij ADHD. Daaruit kun je goed het verschil tussen ADHD en ADD zien. 

ADHDADD
Moeite met rustig aan doen wanneer het ergens mee bezig isKan moeilijk beginnen met een opdracht
Doet meerdere dingen tegelijk en halfKan vaak maar één ding tegelijk doen en heeft moeite om de aandacht te verdelen
Overspoelt anderenRaakt snel door anderen overspoelt
Doet dingen zonder over de gevolgen na te denkenHeeft veel wisselende en verschillende activiteiten
Reageert snel en directWacht met reageren tot het laatste moment
Is snel afgeleid door prikkels buitenafDoet veel aan dagdromen
Gaat snel door verschillende werkzaamheden heenDenkt en werkt langzaam