Hoe een goede badkamertegel te kiezen

Welke keramische tegel is beter om te kiezen in de badkamer? Deze vraag is onvermijdelijk voor iedereen die ervoor kiest om het interieur van zijn appartement of huis te renoveren. Er zijn niet zo veel fabrikanten op de markt voor keramische tegels, maar het beste dat in alle opzichten geschikt is, is niet eenvoudig te kiezen. Sommige mensen zijn in de war door de evaluaties van tegelspecialisten en gebruikers, voor iemand die geen favoriete kleurenschema of patroon heeft, iemand die zich zorgen maakt over de sterkte en duurzaamheid van afwerkingsmaterialen. Wij bieden je een evaluatie van de bekendste producenten van keramische tegels en een overzicht van de voor- en nadelen van hun producten.

1. Laat je aan het begin van de planningsfase inspireren voor het interieurdesign in het algemeen – en zoek vervolgens gericht naar je favoriete badkamer tegels
Het huidige tegelontwerp biedt passende wand- en vloertegels voor elke sunshower en elke vijfhoek douchecabine.  Bovendien zijn keramische badkamer tegels zeer duurzaam en robuust. Om nog vele jaren van je nieuwe vloer- of wandontwerp te kunnen genieten, moet je daarom de tijd nemen om je nieuwe badkamer tegels goed te selecteren. Laat je inspireren door foto’s – of verzamel levende ideeën voor een eigentijdse interieurvormgeving met tegels in onze leefwerelden.

 2. Kies niet alleen het ontwerp van de tegels, maar ook het formaat – omdat het bepaalt welke indeling mogelijk is bij het leggen van de badkamer tegels
Bij bepaalde formaten en legpatronen kunnen de verhoudingen van de ruimtes worden ontworpen en veranderd. Zo kan bijvoorbeeld een vloertegel met een identiek oppervlak maar een ander formaat en installatiepatroon een heel ander effect in de ruimte bereiken. De kleur van de tegels heeft ook een effect op de ruimtelijke uitstraling van de badkamer. Veel eigenaren zijn zich er ook niet van bewust dat zowel de kleur van de voegen als de breedte van de voegen van invloed zijn op de latere werking van tegelwanden of -vloeren. 

3. Ben je op zoek naar badkamertegels of terrastegels? Houd bij de aankoop van tegels rekening met het gewenste toepassingsgebied

Stenen tegels zijn de klassieke badkamer tegels. Door hun lagere gewicht hebben stenen tegels zeer goede hechtingseigenschappen; door hun relatief hoge poreusheid is het materiaal uitstekend geschikt voor een verscheidenheid aan decoratieve ontwerpen. Omdat steengoed badkamer tegels gemakkelijk te verwerken zijn, zijn ze ook het ideale materiaal voor de bekleding van muurniches, douchevloer en voorwandinstallaties in de badkamer.

Als vloertegel wordt het uiterst veerkrachtige steengoed of porseleinsteengoed aanbevolen – maar sinds enige tijd wordt het ook als wandtegel gebruikt. Door de geringe waterabsorptiecapaciteit kan porseleinsteengoed ook op terrassen en balkons worden gebruikt. 

4. Kies anti-slip vloertegels voor de badkamer

Overal waar vocht en vocht het gevaarlijk glad kunnen maken, zorgen antisliptegels met geprofileerde of microruwe oppervlakken voor een veilige stand. Vloertegels in antislipdesign worden met name aanbevolen voor de inloopdouche op vloerniveau. Merkenfabrikanten geven met de zogenaamde “R-Klasse” informatie over de mate van slipweerstand. Je tegelhandelaar en tegelzetter kiezen samen met je de juiste antislipklasse voor je bouwproject.