Ventilatie in scholen: belangrijker dan ooit

Ventilatie is het voortdurend verversen van lucht, door vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Op veel scholen is het niet goed gesteld met de ventilatie. En dat terwijl ventilatie in scholen belangrijker is dan ooit. Ventilatie is natuurlijk altijd al belangrijk maar sinds dit jaar krijgt het eindelijk meer aandacht, in verband met COVID-19.

De cijfers

Uit een onderzoek, gedaan door het Landelijk Coördinatieteam ‘Ventilatie op Scholen’, blijkt dat 11% van de onderzochte scholen niet voldoet aan de norm. Het kabinet heeft daarom 360 miljoen euro beschikbaar gesteld om schoolbesturen en gemeenten te helpen. De problemen, bij ventilatie in scholen, kunnen bijvoorbeeld opgelost worden door aanpassingen aan het ventilatiesysteem.

Waarom is ventilatie zo belangrijk?
Op veel scholen is de luchtkwaliteit onder de maat. Dit zorgt niet alleen voor een snellere verspreiding van virussen maar ook voor vermoeidheid, oogirritaties en concentratieproblemen. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot ziekteverzuim of slechtere prestaties voor zowel leerlingen als docenten.

Een ventilatiesysteem laten installeren?
Natuurlijk is het mogelijk om een raampje open te zetten maar dit is in de winter niet ideaal. Ook kan dit vaak niet in alle ruimtes van het gebouw gedaan worden. Het is daarom raadzaam om een ventilatiesysteem te laten installeren. Er bestaan verschillende ventilatiesystemen, die allemaal op een andere manier zorgen voor frisse lucht.

Het is belangrijk om mechanische ventilatiesystemen eens in de zoveel tijd te (laten) controleren. Het kan namelijk zo zijn dat de filters verstopt raken met ruil of dat de regelkleppen dichtvallen. Wanneer dit het geval is dan is de kans groot dat het ventilatiesysteem niet meer optimaal werkt. Meer weten over de mogelijkheden voor goed geventileerde schoolgebouwen? Neem een kijkje op ClimaLevel of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *