Zo maak je een goede zwaluwstaartverbinding

Een zwaluwstaartverbinding is een erg stevige houtverbinding. De verbinding wordt onder andere toegepast voor kisten, lades en kastjes. Helemaal in combinatie met houtlijm krijg je zo een onvoorstelbaar stevige verbinding. Niet voor niets wordt de verbinding al eeuwenlang gebruikt. Het is wel een redelijk bewerkelijke verbinding om te maken. Daarom wordt de zwaluwstaartverbinding voornamelijk gebruikt door professionals en in mindere mate door amateurs. Je kunt de verbinding met de hand maken, maar ook machinaal is mogelijk.

Machinaal een zwaluwstaartverbinding maken

Als je ervoor kiest om machinaal een zwaluwstaartverbinding te maken, dan heb je een zwaluwstaartfrees nodig. Met deze speciale frees kun je heel nauwkeurig zwaluwstaartgroeven maken. Je kunt gesloten, open of halfopen verbindingen maken. Dit kan in hardere, massieve of gelijmde houtsoorten. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld het maken van een massief houten tafel. Of je kiest voor een gesloten, open of halfopen verbinding hangt af van het product dat je maakt. Een open zwaluwstaartverbinding blijft altijd compleet zichtbaar. Als je deze soort verbinding kiest, is het dus heel erg belangrijk om ontzettend zorgvuldig te werk te gaan. Ook als je voor een verdekte verbinding kiest is zorgvuldig werken belangrijk. Hierbij is de verbinding misschien niet direct zichtbaar, maar een foutje kan de verbinding wel minder sterk maken.

Kies de juiste frees

Als je machinaal een zwaluwstaartverbinding gaat maken, is het belangrijk om de juiste zwaluwstaartfrees te kiezen. De frezen komen in verschillende maten, dus kies het formaat dat bij jouw zwaluwstaartverbinding past. Als je zeker wil zijn van een goede kwaliteit frees, dan is het verstandig om voor een frees met HM aanduiding te kiezen. Deze zijn duurder ten opzichte van frezen met de HSS aanduiding, maar HM kwaliteit gaat ook een stuk langer mee. Op de langere termijn is een HM frees dus een betere investering. Ook krijg je met een HM frees een beter resultaat en de sterkste verbinding. Dat wil je natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *