Zorgverzekering voor studenten: waar moet je op letten?

Studeren is niet niks! Je leeft best een druk leven en je moet met veel dingen rekening houden. Het is natuurlijk niet zo dat je alleen maar op tijd op school hoeft te komen. Waarschijnlijk staat heel je agenda vol met allerlei zaken die je hebt gepland en moet regelen. Echter, zijn er niet alleen school-dingen die geregeld moeten worden maar ook andere zaken, bijvoorbeeld je zorgverzekering. Tot je 18e levensjaar ben je nog voor niks meeverzekerd bij je vader en moeder, maar zodra je 18 jaar geworden bent zal je het hef in eigen handen moeten gaan nemen. Dat betekent dat je zelf een zorgverzekering zal moeten uitkiezen; eentje die aansluit op jouw behoeftes. Maar hoe doe je dit eigenlijk?


Is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht?


Simpel gezegd: ja. In ons land moet iedereen minimaal een Basisverzekering afgesloten hebben. Hierdoor is men in geval van nood verzekerd, indien ze medische hulp nodig hebben. Je kunt jezelf nog aanvullend verzekeren. Als je vaak naar de tandarts moet of fysiotherapie nodig hebt, is het beter om aanvullend verzekerd te zijn. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is dus helemaal persoonsafhankelijk. Voor een aanvullende verzekering zal je ook meer premie moeten betalen, en elke verzekeraar heeft andere tarieven. Daarom doe je er goed aan om zorgverzekeraars met elkaar (online) te vergelijken. Zo kun je de juiste zorgverzekering kiezen. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen!Zorgverzekering studenten: hoe zit het met je eigen risico?


Je premie is niet het enige wat je geld gaat kosten. Je hebt namelijk ook je eigen risico, zowel een verplicht deel als een vrijwillig deel. Als je medische zorg nodig hebt, zal je tot een bepaalde drempel hieraan zelf een bijdrage moeten betalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie zal zijn. Dit klinkt je misschien voordelig in oren, maar dat is het zeker niet in alle gevallen. Mocht er onverhoopt iets met je gebeuren waardoor je een dure medische behandeling moet ondergaan, zal je een hoop uit je eigen zak moeten betalen. Denk dus goed na voordat je een hoog eigen risico neemt bij het afsluiten van een zorgverzekering.


Het vergelijken van zorgverzekeringen


Als je op internet zoekt naar zorgverzekering studenten kom je van alles tegen. Veel van deze verzekeraars bieden korting op je pakket, juist omdat je een student bent. Tegenwoordig heb je veel vergelijkingssites tot je beschikking, waar je invult waar je behoefte aan hebt en je op basis daarvan resultaten weergegeven krijgt. Vanuit daar ga je rondkijken wat het beste bij jou past. Je kunt hierdoor zeker geld besparen in het proces van een zorgverzekering kiezen. Als student zijnde heb je het waarschijnlijk niet al te breed, dus elke euro is er één!